4G, Third Generation ifadesinin kısaltması, “dördüncü nesil” şeklinde türkçeye çevirilebilir.
4G, Telekominikasyon literatüründe dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisi olarak açıklanır. Bu teknoloji 2G ve 3G iletişim yapılarının devamıdır. İki ve Üçüncü nesildeki düşük kapsama alanı sorununun dördüncü nesilde çözülerek iletişim alt yapısı ve sinyal kapasitesinin daha geniş alanları kapsaması beklenmektedir.
WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) band genişliği ile aynı değerlere sahiptir. Cep telefonlarında 100 Mbps, Wi-fi Ağlarda 1Gbps bağlantı hızına sahiptir.
4G Teknolojisi tamamıyla IP tabanlıdır. Bu özelliği kablolu veya kablosuz cihazların ve iletişim teknolojilerinin servis kalitesini yükseltir. Veri akışı sırasında yüksek güvenlik sağlar ve herhangi bir yer ve zamanda bütün ağ hizmetlerini tek bir noktada birleştirir. Şuan bu iletişim yapısı üzerinde çalışan kuruluşlar her ne kadar 100 Mbps veri akış hızı olacağını söyleselerde, bazı ülkelerde yapılan testlerde 30 hatta 10 Mbps akış hızı tespit edilmiştir. Yapılan testlerde tesbit edilen alt sınır şuan kullandığımız 3G hızına yakın bir değer olsada, hızın yer va zamana göre değişiklik gösterebileğini unutmamak gerekir. Üstelik 4G teknolojiisinin alt sınırı bile şuan kulandığımız 2G ve 3G den daha hızlı performans vermesi bekleniyor.
4G Teknolojisi ilk olarak 2004 yılında NTTDoCoMo firması tarafından japonyada kullanılmaya başlanmıştır. Türkiyede 4G için alt yapı çalışmalarına başlayan operatör şirketleri, alt yapının 2015 yılında yürülüğe gireceğini 2016 da ise tam olarak hizmete sunulacağını belirtiyor.